KAPCSOLAT

DR. CSORDÁS KRISZTINA

Telefon:
+36308370790
Cím: 9700 Szombathely, Széchenyi István utca 4-6.
E-mail:
drcsordaskrisztina@gmail.com
Facebook Rendelési idő


OGTT Tájékoztató


A terhességi cukorbetegség (GDM)

Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli, fő feladata a vércukorszint szabályozása. A terhesség alatt csökken a szövetek inzulinérzékenysége, ami a hasnyálmirigyet a szokásosnál erősebb munkára készteti. A nők 7-8%-ának szervezete a terhesség alatt nem képes megfelelni ennek a fokozott igénynek, emiatt megnő a vércukorszintjük. Ezt az anyagcserezavart nevezzük gesztációs diabétesznek, azaz terhességi cukorbetegségnek, ami jellemzően a második vagy a harmadik terhességi időszakban (trimeszterben) jelentkezik. Az állapotra jellemző, hogy a gyermek születése után általában rendeződik.

Ki számít veszélyeztetettnek a terhességi cukorbetegség szempontjából?

Tulajdonképpen bármelyik terhes nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból a 18 év alattiak és a 35 évesnél idősebbek, a túlsúlyos nők (BMI>30kg/m2), és azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség illetve terhelő szülészeti anamnézis (koraszülés, halvaszülés, méhen belüli elhalás, eklampszia, fejlődési rendellenesség, nagy magzat (súlypercentil >90%), ikerterhesség, IVF). Ha megelőző terhessége során már kialakult Önnél, akkor valószínűleg a többi terhessége alatt is számítania kell a cukoranyagcsere zavarára.

Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a terhes nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri laboratóriumi vércukorvizsgálatot jelent. Ha Önnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végezteti el a terheléses vizsgálatot (orális glükóztolerancia teszt, OGTT). Ha Önnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a terhesség elején (16-18. héten) el kell végezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor.

OGTT vizsgálat

Az vizsgálat során éhgyomri vérvételt követően kell meginni egy 75 gramm glukózt tartalmazó cukoroldatot, majd egy és két órával később ismét vércukormérés történik. Az éhgyomri, a 60 perces és a kétórás érték megmutatja, fennáll-e terhességi cukorbetegség. Ha igen, azonnali kezelésre van szüksége.

Az OGTT helyes kivitelezésének kritériumai:

  • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell végezni, előzetes (minimum 10, maximum 12 órán keresztül tartó) koplalást követően
  • A terhelést megelőző 3 napon keresztül a szokásos, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges
  • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani (tehát a vérvételre várakozó terem elhagyása, mozgás, sétálás esetén a vizsgálat nem fog valós eredményt adni!)
  • A vizsgálat eredményét és értékelését befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
  • A teszt elvégzéséhez szükséges 75gramm glükózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani.Vissza az előző oldalra!
DR. CSORDÁS KRISZTINA - Magyar