KAPCSOLAT

DR. CSORDÁS KRISZTINA

Telefon:
+36308370790
Cím: 9700 Szombathely, Széchenyi István utca 4-6.
E-mail:
drcsordaskrisztina@gmail.com
Facebook Rendelési idő


GDM Tájékoztató


Hogyan hat a kisbabára a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel stb. gyermekét. Terhességi cukorbetegségben az anya magas vércukorszintje átjut a babába is, és a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott magzati termelése miatt az újszülött a szokásosnál nagyobb lesz. A nagyobb magzati testméretek nem csak a vajúdás, a szülőcsatornába beilleszkedés nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak.

Hogyan hat Önre a terhességi cukorbetegség?

Fertőzések fokozott kockázata

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések.

Praeeclampsia

Néhány nőnél kialakul a praeeclampsiának nevezett nagyon súlyos szövődmény. Tünetei a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szem körüli vizenyő) és az, hogy a vizelet fehérjét tartalmaz.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A kezelés célja a normálisat megközelítő vércukorszint biztosítása, a magzati és az anyai kockázat csökkentése céljából. Ennek érdekében Ön sokat tehet.

A vércukorszint mérése

Ha csak diétás kezelés szükséges, a gondozás során elegendő lehet a rendszeres laboratóriumi vércukorvizsgálat, de több információt ad Önnek és orvosának is, ha vércukor-önellenőrzést is végez.

Ennek feltétele:

 • Vércukormérő készülék és vércukormérő tesztcsík. Ez a kézi készülék megméri az ujjbegy megszúrásából nyert vér cukorszintjét. Helyezzen egy csepp vért a tesztcsíkra, és az eredmény másodperceken belül megjelenik.

Mivel a vércukorszint változik a nap folyamán, 4-6 alkalommal kell naponta ellenőriznie. A vércukorértékek általában étkezések előtt a legalacsonyabbak, és étkezések után 1 órával a legmagasabbak.
Végezzen mérést:

 • Reggeli előtt.
 • 1 órával reggeli után.
 • 1 órával ebéd után.
 • 1 órával vacsora után.

Egészséges ételek fogyasztása

Az étrendet terhességi cukorbetegségben is a gondozó orvos és a dietetikus írja elő és segít annak összeállításában. Naponta 6-7, meghatározott szénhidrát (és energia) tartalmú étkezés szükséges az optimális anyagcsere-állapot biztosításához. Kerülni kell a koffeint, az alkoholt és a szacharin tartalmú mesterséges édesítőszereket.

Egészséges étrendi célkitűzések:

 • Vércukor egészséges tartományban (3,5-7,0 mmol/l).
 • Legfeljebb 8 kilogramm súlygyarapodás a terhesség során.

Testmozgás

A könnyű testmozgás csökkentheti a vércukorszintet a terhesség alatt. Ha az étkezések után elmegy egy rövid, 20-30 perces sétára, az máris nagy segítség a vércukorszintje kontrollálása szempontjából. Testmozgásként jó választás még a kismamatorna. Beszéljen az Önt gondozó egészségügyi személyzettel, mielőtt nekilátna edzésterve végrehajtásához.

Készítsen jegyzeteket!

Nagyon fontos, hogy jegyzeteket készítsen:

 • Vércukormérési eredményeiről.
 • Az étrendjét, a testmozgási programját vagy az inzulinadagolását érintő bárminemű változásról.

Gondozó orvosa és munkatársai minden viziten ellenőrzik a feljegyzéseket, hogy lássák, kell-e változtatni a kezelésén.

Gyógyszeres kezelés

Inzulin adása indokolt, ha két hetes megfelelő diéta ellenére az éhomi vércukorszint >5,3 és/vagy az 1 órás étkezés utáni vércukorszint >7,0 mmol/l. Inzulinkezelésre az esetek 20-25%-ában kerül sor. A gyermekét nem károsítja, mert nem megy át a placentán a magzati véráramba.

Utánkövetéses vizsgálatok

Az Önt kezelő nőgyógyász gyakoribb vizsgálatokat javasolhat. Ezek között említhető:

 • Ultrahang Az orvos az ultrahang segítségével ellenőrzi a kisbaba méretét, és a magzatvíz mennyiségét.
 • Szemfenékvizsgálat
 • Fruktózamin és HbA1c mérés

Szülés után

Kisbabája egészsége

A kisbabától vért vesznek, hogy ellenőrizzék vércukorszintjét. Ezután előfordulhat, hogy gyermekét átviszik az újszülött intenzív osztályra, ahol az egészségügyi személyzet a következő 24 órában gondosan figyelemmel követheti a vércukorszint-értékeit. Ennek a monitorozásnak nem az a célja, hogy ellenőrizzék a kisbabája cukorbeteg lett-e, hanem hogy kiderüljön, szükség van-e extra étkezésre, hogy stabilizálják a vércukorszintjét.

Szoptatás

A terhességi cukorbetegség nem befolyásolja azon képességét, hogy szoptassa gyermekét. Az anyatej a gyermek táplálásának nagyon jó forrása, és segít a kisbabának a fertőzéseket leküzdeni. A szoptatás abban is segíthet, hogy lefogyjon.

Szülés utáni vagy gyermekágyi vizsgálatok

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül 90%-ánál a cukorbetegség megszűnik a szülés után.

Ha Ön inzulint kapott, akkor a kezelést a szülés után elvileg azonnal el is hagyhatja.

Nagyon fontos, hogy gyermeke megszületése után 6 héttel történjen vércukor-mérés, végezzék el a glukóztolerancia tesztet! Így dönthető el, hogy megszűnt-e a terhességi cukorbetegség.
Vissza az előző oldalra!
DR. CSORDÁS KRISZTINA - Magyar